diumenge, 22 de juliol del 2007

DE RUTA PER LA COMARCA DEL MAESTRAZGO

M'he passat la major part d'esta setmana viatjant. Quan s'apropa el 15 de juliol, la Comarca del Maestrazgo, organitza unes jornades dedicades al personal de les oficines de turisme comarcals (moltes sols estan obertes del 15 de juliol al 15 de setembre) i també d'establiments de turisme rural. Este 2007,les jornades van començar el dimecres 18 de juliol a Cantavella, amb xarrades sobre com funciona la comarca i també el Parque Cultural del Maestrazgo, que alberga poblacions de 6 comarques de Terol. Vam poder visitar la nevera de Cantavella, que pròximament s'obrirà al públic.
El dijous 19, l'activitat es traslladar a l'altra punta de la comarca, concretament a Castellote, localitat a la qual sols havia estat de passada,fa més de 12 anys i que es troba a uns 65 kms de Vilafranca. Vaig anar en el meu cotxe fins l'Anglesola, on el vaig deixar. Mari Roig,la presidenta de Maestur(associació referent de cases de turisme rural a la Comarca del Maestrazgo) i la seua filla Laura Domingo Roig (responsable de la caseta d'informació de l'Anglesola), em van dir el dia anterior a Cantavella que podria anar amb elles en el seu cotxe. Després de passar per Cantavella, per la carretera de Mirambel, de nou a la provincia de Castelló (Olocau del Rei), vam arribar al punt de destí. Al centre de la tercera edat de Castellote, ubicat a la plaça principal de la localitat, van tenir lloc les xarrades sobre el patrimoni comarcal entre d'altres temes. Pel matí vam anar a esmorçar a "La Bodega", un local que quan entres no t'imagines el que pots trobar-te al seu interior. Es un quiosc i després de baixar unes escales hi ha un bar, baix terra, com si fora una bodega tradicional. El més destacat es que tota la pedra esta picada. També és molt xula la decoració, amb barrils de vi, que poden servir tant de taula, com d'armari per almacenar els jocs de taula.Vam dinar al Hostal Castellote, un hotel de 3 estrelles, que té com a peculiaritat els quasi 300 "petxerulls" que té per les prestageries. Després de dinar, vam anar a la subseu que el conegut parc temàtic turolenc "Dinòpolis" té a Castellote.Rep el nom de "Bosque Pétreo" i es centra bàsicament en la formació de la terra i la formació de les plantes i arbres. En acabar, vam visitar el torreó templari, que alberga el "Centro de Interpretación de la Orden del Temple". Aquest edifici es troba al costat de l'església de Castellote, que està dedicada a la Virgen del Agua. Castellote va ser una de les possessions templàries més importants de la provincia de Terol i encara conserva les ruines del castell templari,que es troba situat totalment en recte del torreó templari. El centre d'interpretació està realment bé, amb uns caballers templàris que expliquen el que va passar a Castellote, a banda hi han maquetes i panells informatius. En acabar la visita, retorn al centre de la tercera edat, per escoltar dues xarrades més i retorn cap a casa.
El divendres 20 estava programat com una excursió de caràcter pràctic. De nou, vaig deixar el cotxe a l'Anglesola i en companyia de Mari i Laura de nou a Castellote. Per a mi, aquest va ser el millor dia de les jornades, ja que sols vam anar 7 persones. D'una part, Sonia Sanchez i Cristina Mallén, tècnics de Patrimoni i Cultura i Turisme de la Comarca del Maestrazgo, respectivament. Per l'altra, les ja nomenades Mari i Laura de l'Anglesola, Laura de Mirambel i Roberto de Tronchón. Va ser una jornada d'explorar nous territoris prou intensa. Pel matí, ascens fins a les ruines del Castell Templari de Castellote. Uns 30 minuts de pujada casi constant, per un camí prou acceptable. A la part més dificultosa, han posat passareles similars a les que hi ha a les Coves de la Valltorta a Tírig. Les vistes que es poden contemplar des de la zona del castell son impressionants. Es veu la Mola de Cantavella, els parcs eòlics d'Olocau i Portell i com no, la presa del Pantano de Santolea.
Després, vam agafar els cotxes per anar a uns dels llocs més desconeguts de la Comarca del Maestrazgo, pero que mereix molt la pena visitar, Cuevas de Cañart, del qual jo no sabia ni que existia fins que no vaig començar a treballar a Cantavella, situat a uns 15 kms de Castellote. A la plaça central de Castellote, es pot veure un tunel que permet travessar la muntanya, per ací es va Alcorisa, Molinos i Cuevas de Cañart, entre d'altres pobles, i de repent apareix literalment apegada a la roca l'ermita del Llovedor. Conta la història, que els habitants de Castellote, volien fer una romeria amb caràcter de rogativa a la Mare de Deu de la Balma a Sorita, però els soritans es van oposar. Arran d'açò, la gent de Castellote va construir la seua pròpia "Balma". Castellote compta al seu terme municipal amb pobles i barris com son Abenfigo, Las Planas, Las Cuevas de Cañart, Dos Torres del Mercader, Ladruñán, La Algecira, El Crespol, El Higueral i Luco de Bordón amb el seu barri de Los Alagones. A Cuevas de Cañart, entitat local menor, viuen unes 65 persones. El poble té un ríquissim patrimoni cultural, fet que demostra la riquessa que hi havia a tots els pobles de la Comarca del Maestrazgo, donada per l'exportació de la llana per tota Europa a través de les rutes comercials. Especialment remarcables son el Convent dels Servites, el Forn i el Convent de les Concepcionistes Franciscanes. També té molt de mèrit la tasca que du a terme "Asoción Cultural El Morrón", que s'encarga de fer un munt d'activitats, a més de publicar llibres que parlen sobre la població. A la Plaça Major de Cuevas de Cañart, es troba l'hotel "Don Iñigo de Aragón", un dels millors establiments de la Comarca del Maestrazgo, que ha obtingut tots estos premis:

PREMIO GOBIERNO DE ARAGÓN A LA RESTAURACIÓN Y REHABILITACIÓN DE MONUMENTOS, EDIFICIOS SINGULARES DE INICIATIVA PRIVADA.

PLACA AL MÉRITO TURÍSTICO, OTORGADA POR EL DEPARTAMENTO DE TURISMO DE LA DIPUTACIÓN GENERAL DE ARAGÓN.

"T" DE TURISMO DE CALIDAD OTORGADO POR AL DEPARTAMENTO DE TURISMO DE LA DIPUTACIÓN PROVINCIAL DE TERUEL.

L'hotel compta amb aquestos serveis
SAUNA FINLANDESA
SAUNA DE VAPOR CROMOTERAPIA (turca)
DUCHA BITÉRMICA SECUENCIAL
FUENTE DE HIELO
PEDILUVIO (pasillo acuático)
TUMBONAS TÉRMICAS
GIMNASIO COMPLETO
VICHY BITÉRMICA
HIDROTERAPIA
Cañón luxe | cortina arco | hot tub
hidrojets | soplantes en banco
SOLARIUM

Ens van deixar vore una de les habitacions, era aparthotel per a 8 persones. A dinar vam anar a la pensió de Cuevas de Cañart, un lloc acollidor amb un variat menú del dia.

Per la vesprada, vam decidir anar fins a Molinos i visitar les renombrades "Grutas de Cristal", on un dels encarregats de mostrar-les, té sempre el mateix to de veu i diu sempre les mateixes paraules.

Una de les coses que més m'ha llamat l'atenció d'aquestos dies de viatges es la diferència de temperatura notable entre la zona alta de la Comarca del Maestrazgo (Anglesola, Cantavella o Fortanet) i la zona baixa (Castellote, Molinos...). A aquesta última el calor pot arribar a ser sufocant.

Per últim vos deixo enllaços d'interés sobre la Comarca del Maestrazgo:

www.comarcamaestrazgo.es
www.maestrazgo.org
www.lascuevasdecanart.com
www.cantavieja.es
www.hostalcastellote.com
www.doninigodearagon.com

Etiquetes de comentaris: , , ,

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]

<< Inici