dimarts, 31 de juliol del 2007

EL 29 é APLEC DELS PORTS, CINCTORRES 2007

La festa de la comarca d'Els Ports per excelència, L'Aplec, ha reviscolat aquest 2007 a Cinctorres. S'esperava en moltes ganes aquest Aplec, després de que per diversos motius, no s'haguera celebrat al 2006. En les línies que venen a continuació, explicaré com van anar aquestos tres dies plens de festa, convivència, ús majoritari de la nostra llengua...

El divendres, vaig arribar a Cinctorres, deixant el cotxe al pàrquing de la carretera que va cap a Forcall. Eren les 12 de la nit. Encara actuaven a la pista poliesportiva Los Draps, el grup provinent del Matarranya, concretament de Penyarroja de Tastavins. Allí ens vam juntar un grapat de vilafranquins com Dani Monfort o Carlos Alvarez. Després d'estar una estona per la barra d'aquella zona, ens vam dirigir al camp de futbol del Plà de Mig Ull, lloc on estaven ubicats els escenaris principals. Dos grups de la Marina, com Aspenkat i Skalissai van ser els protagonistes musicals de la nit del divendres. Particularment en van agradar molt els segons. La gent, unes 6000 persones calculo jo, es va divertir bastant. A continuació, va començar l'orquestra The Masters, una orquesta que tocava tot tipus de música.

El dissabte, arribava a Cinctorres cap a les 8 de la vesprada. Procedent de Cantavieja, lloc on treballo, vaig anar per l'Anglesola i Portell, una carretera que també està en un estat prou lamentable. Vaig deixar el cotxe quasi al costat del Faixero. A les 8 començava un dels plats forts d'aquest Aplec de Cinctorres. Toni Albà que l'any 2006 va actuar a les festes de Vilafranca, represntava Audiència Irreal, al pati de les escoles. Unes 2000 persones, amb molta gent sentada al terra, no va parar de riure, amb les peculiaritats del rei i les seues sàtires dedicades als dirigents provincials i autonòmics, durant les 2 hores que va durar l'espectacle. En acabar, a buscar el sopar, al parador de festes. L'organització va treballar de valent per tal d'atendre al personal. Després vam estar a la barra de l'ermita de San Lluis. Cap a la 1, peregrinació quasi en processó cap al Pla de Mig Ull. Obrint Pas, grup de referència i que ja ha estat en alguns Aplecs, presentava el seu últim disc, "Benvinguts al Paradís", precisament gravat a la localitat cinctorrana . No van faltar els temes clàssics. Amb molta més gent que el divendres, gent de totes les edats, va ballar al so de la dolçaina del grup valencià. Després, vindria una de les coses que menys m'ha agradat de l'Aplec de Cinctorres 2007, el raper Pirat's Sound Sistema.

El diumenge, vaig tornar a Cinctorres per la vesprada més o menys a les 5, de nou per la carretera de l'Anglesola i Portell. Vesprada molt calurosa, davant la qual, l'organització va decidir retrasar l'inici dels concerts fins a les 6. La vesprada musical va estar protagonitzada per dues formcacions musicals de les Terres de l'Ebre; d'una banda els tortosins Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries i per l'altra els ulldeconencs Pepet i Marieta.

Els primers que van estar per Vilafranca fa uns anys, van estar tindre un directe excelent com sempre, amb les seues particulars reflexions sobre la vida a les Terres de l'Ebre i als Ports. Per concloure el concert, van cantar el seu tipic "Es cantava i es canta" a capella, baixant de l'escenari.

Després, amb un estil totalment diferent als "Quicos", Pepet i Marieta van posar la cloenda a aquest 29é Aplec dels Ports.

L'any que ve li toca el torn a Villores, que durant les seues festes decidirà si organitza l'Aplec o no. Jo crec que tindrien que animar-se i fer-lo d'acord amb les infraestructures disponibles, encara que només es faça un dia d'Aplec. En tot cas, si els villorencs decideixen que no es veuen capacitats, el torn passarà a La Mata. De no celebrar-se al 2008, cosa que suposo que no ocurrirà, aquest reviscolament no haurà servit de res.

Etiquetes de comentaris: , ,

2 comentaris:

Blogger Daniel Monfort ha dit...

Si Villores decidix que no pot - que està en el seu dret - que es passe a la Mata, que si que poden. I que cada poble s'ajuste a les seues possibilitats.

dimecres, d’agost 01, 2007 8:52:00 a. m.  
Blogger javier tena vidal ha dit...

Si Dani, l'Aplec 2008 es farà segur al poble que sigue.

dimecres, d’agost 01, 2007 12:02:00 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]

<< Inici